Wild West Adventure
Start | Lägerskola | Galaxen | Kåtabyn | Aktiviteter | Erbjudanden / Arrangemang | Företaget | Hitta hit

Rôske

Rôske är en liten Gryttomte som är 249 år gammal. Gryttomtar har ett eget språk som mest liknar buttra grymtningar. I hela sitt liv har Rôske bott i en grotta vid en liten by, Ruske, som ligger ca 1 mil från Junsele på andra sidan Betarsjön.
Kanske tycker du Rôske ser lite farlig ut, men lugn, han är jätte snäll, bara du lär känna honom och visar honom hänsyn och respekt.

Rôske var ute i skogen förra hösten för att fylla upp sitt matförråd inför vintern. Han njöt av att strosa omkring i den lugna naturen och den varma höstsolen. Rôske skulle fylla sina kontar (en slags bärkorg som man har på ryggen) med svamp, bär och allt annat som naturen har att bjuda på. När han tagit vara på allt så vandrade han hem till sin grotta nöjd och glad. Nu kunde Rôske leva en lugn och fridfull vinter i sin ombonade och mysiga grotta. Men, när han kommer hem så upptäcker han en ofantligt stor björn som har krupit in och gått i ide i grottan, och en björn som sover väcker man inte.

Förvirrad, förtvivlad, rädd, arg och utan hem skyndar han därifrån utan sina bär och svampar. Skulle Rôske nu klara vintern?

 

Det verkar hopplöst. Han irrar länge omkring trött, frusen och hungrig.
Senare på hösten, när Betarsjön frusit, smyger han försiktigt över isen med krokig rygg och knorrande mage mot Junsele, orten han hört så mycket om, men aldrig besökt.

Rôske ser ett underbart berg, mycket vackrare än något annat han sett, där hittar han ett nytt hem bakom ett klippblock på Hamptjärnsberget
vid Kåtabyn.

Visst kan han verka butter och sur ibland, men det är när han tänker tillbaka på förra hösten, och nu vet ni ju varför.

Har ni tur så kan ni även få syn på Rôske vid Galaxen.
Gryttomten Rôske
Wild West Adventure
Bölen 138, 880 37 Junsele, Tel. 070-698 60 62, fax 0621-710 69, E-post: info@wildwestadventure.se
Copyright © Wild West Adventure